PENGUMUMAN PENTING

JJom tambah saya sebagai rakan anda di akaun pemuka facebook baru saya, Rezza Khanafiah II. Segala pertanyaan masalah agama dan motivasi, perkongsian, rencah kehidupan sebagai pengganti laman blog ini. Banyak perkongsian di sana.

Terima Kasih (^_^)

Para Pengikut

Ahad, Julai 4

Menemani Cinta Hingga Ke Syurga
MATA saya tajam memerhatikan dengan penuh pengamatan bangunan peninggalan sejarah itu dengan mata berkaca-kaca. Boleh dikatakan setiap hari saya akan mendatangi satu corok laluan berpagi-pagian untuk mencari mutiara-mutiara berharga di persisiran mahligai terunggul di rantau ini.

Semenjak berpindah ke rumah baru, saya tidak perlu lagi bersusah payah memerah keringat menunggu, berhempit-hempit, dan berpanasan di dalam bas, kerana jarak dari rumah ke universiti hanya mengambil masa sepuluh minit perjalanan. Kalau hendak diikutkan mungkin ada sahaja mereka yang pantas memberi alasan:

“Masih jauh tu”

“Alah, naik bas bukannya mahal sangat pun, dengan mata wang Mesir ni”

“Tidak mengapa, anta jalanlah dulu ana ikut dari belakang”

Namun keindahan setiap jalanan di angkasa lukisan arca bagunannya tidak tumpah seperti sebuah kota lama yang masih segar, kaki memancu gagah melangkah ke hadapan, saban hari setiap waktu dan ketika laluan ini, bumi kota lama ini tidak pernah sirna dari derapan bunyian ribuan kaki melangkah, berlari-lari anak, dan hentakkan kuat deruman enjin tua.

Suara-suara dari segala sesuatu meruak-ruak dalam gelombang besar dan tersuling ke liang-liang bisikan setiap yang melaluinya. Kali ini, saya merasakan ada sedikit kelainan yang bermain di jiwa, seakan-akan telah mengajak saya ikut mengukir bait kata-kata sebagai pahatan kenangan di setiap dinding bangunan unik itu.

Saya hampir tertewas pada lamunan kecil iblis bermain hebat di pandangan, seolah-olah berada pada kurun tapak bangunan ini ditegakkan:

“Eerm, mungkin sudah hampir ratusan tahun” bibit hati saya sambil bebola mata cuba mencari kepastian kalau ada catatan usang yang bertarikh pada deretan bangunan ini.

“Kenapa kali ini hati aku tertewas pada polimikan seni bina bangunan?”

“Apakah sebelum ini aku tidak pernah melalui dicelah batu-batu yang berkotak lebih indah dan lebih canggih dari ini?” saya terkesima hebat sambil mata bagaikan melekat kuat pada batu-batu tersusun rapi itu.

Lamunan hati saya mati seketika dek terdengar dari dekat laungan azan muazin berteriak lantang. Hati saya tergerak untuk mencari kebenaran disebalik tilikan tidak bertauliah sebentar tadi, mana tahu mungkin ada sesiapa yang lebih tahu tentang sejarah bangunan dan tembok besar yang masih gah berdiri di luar sana.

Kaki saya bergerak terancang seiring rabaan mata menguyu mencari dari mana arah azan itu berkumandang. Sambil berjalan telinga saya menangkap kemas suara-suara bel dan paduan nada malakut terkadang-kadang mencair jauh.

Saya menyaksikan pertengkaran di sebelah tempat saya mengelamun sendu tadi, dua perempuan saling melayan ke arah masing-masing dan seketika mereka ditarik untuk dilepaskan, pakaian di rumah mereka berterbangan terlepas ke udara seperti bulu-bulu yang sangat besar.

Saya terpesona sekejap dengan adegan-adegan yang tidak berbayar itu, boleh dikatakan sudah menjadi rutin harian orang-orang arab akan berirama keras sesama hanya kerana masalah kecil. Kaki terus memandu tubuh yang semakin mengurus, tiba-tiba mendekat suara serak-serak basah yang muncul dari antah berantah, tapi yang pasti suara itu bukan roh yang tersesat:

“Anak mahu ke mana?” suara seorang tua arab bertongkat bergerak laju sedikit daripada saya.

“Pak cik apa khabar?” wajah saya menjadi rembulan menatap kasih kepadanya.

“Saya mahu mencari arah suara azan tadi berkumandang” jawab saya tersimpul malu.

“Pak cik tahu di mana masjid tu” ujar orang tua arab itu. Saya terasa agak malu sedikit, masakan hal sekecil itu tidak boleh diselesaikan.

“Mari nak pak cik tunjukan”

“Pak cik pun mahu ke sana juga” sambil memegang lembut tangan saya, memimpin ke arah suatu bagunan tersorok kecil dari pandangan.

“Patutlah tak jumpa, di sebalik bangunan rupanya” saya membiarkan tangan terus disuluh oleh orang tua arab itu, sambil tersenyum malu.

Baru saya mengerti bahawa sebuah cinta suci itu, tidak semestinya perlu disaksikan dengan suara yang keluar semata-mata, cinta yang indah tidak perlu mencari sesat, cinta yang bersulam secangkir iman tidak perlu meminta berharap, dan cinta itu tidak perlu dibayar dengan material yang terpancak.

Cinta sebenar hanya perlu sedikit pengorbanan dan pengertian di sebalik tembok kukuh yang pernah dibina oleh Nabi Adam as dan Nabi Yusof as suatu ketika dahulu bersama pasangan masing-masing.

Rasa kagum pada lukisan ukiran bangunan dan keseniannya juga merupakan cabang-cabang cinta yang lahir secara ikhlas sepersis mawar berduri, petanda kasih yang masih belum termiliki.

Inilah kejujuran yang pasti, tanpa perlu mencari, dan meraba-raba senuansa ciptaannya oleh Tuhan Maha Mengerti akan keperluan sekalian hamba-Nya.

SEBUAH POTRAIT CINTA

Perkahwinan adalah suatu tuntutan dalam Islam. Antara perkara penting sebelum melangkah ke alam pernikahan ialah hal yang berkaitan dengan pencarian pasangan hidup kerana di sinilah cinta suci lagi halal akan dibina, untuk sama-sama merasai susah senang, jatuh bangun sebuah kehidupan berumahtangga demi melihat keperkasaan benteng pertahanan Islam terus kukuh dengan lahirnya zuriat-zuriat sebagai pejuang, dan sebagai pengganti pada kesinambungan para mujahid terdahulu.

Rumahtangga tadi sekiranya dibina dengan tapak semaian keimanan, ketakwaan, dan kasih sayang serta dipikul penuh amanah, sudah tentu akan bercambah biak kebahagian dalam melahirkan generasi yang soleh dan solehah, jauh dari pergolakan amukan jiwa memberontak.

Islam telah menyediakan garis panduan yang lengkap kepada bakal-bakal suami dan isteri di dalam memilih pasangan hidup:

Nabi s.a.w pernah bersabda;

Bermaksud; “Dinikahi perempuan itu kerana empat perkara, iaitu kerana hartanya, kerana kecantikannya, kerana keturunannya, dan agamanya. Oleh itu, utamakan wanita beragama nescaya kamu akan beruntung” (Hadith riwayat Muslim)

Apa yang dapat kita fahami dari maksud hadith di atas ialah ciri-ciri yang paling baik dalam memilih calon bakal isteri, iaitu mereka yang mempunyai pengetahuan dan beramal dengan ajaran agama. Mungkin pernah terlintas di benak hati kita untuk memiliki gadis yang memahami perasaan dan bersedia menyelami setiap pahit maun hidup seorang suami yang terpaksa berkerja keras dalam memikul amanah yang cukup banyak. Namun, siapa sebenarnya Insan Bernama Kekasih ini?

Pemilihan pasangan hidup tidak boleh dipandang ringan. Islam amat menekankan isu ini disebabkan kesannya di dalam kehidupan bermasyarakat dan keharmonian dalam negara adalah amat besar, kerana jika isu ini sampai tahap pergaduhan dan penceraian di antara suami dan isteri akan mengakibatkan rumahtangga dan nasib anak-anak bakal terumbang-ambing, tidak menentu. Justeru itu,, bagaimana generasi pelapis negara dapat dilahirkan? Sudah tentu apa yang diharapkan ibarat bermimpi di siang hari semata-mata.

Tanggungjawab membina rumahtangga yang bahagia dan melahirkan generasi cemerlang amatlah berat. Justeru, keteguhan dalam pegangan agama pasangan suami isteri perlu dipertingkatkan agar kita lebih bersedia menghadapi ujian dan cabaran hidup berumahtangga.

Allah Taala berfirman;

Bermaksud: “Ketahuilah bahawa harta benda dan anak pinak kamu itu adalah ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah Taala jualah pahala yang besar” al-Anfal (8:28)

Sehubungan dengan itu sebagai bakal ibu dan bapa kepada bakal anak-anak, kita hendaklah menyemai benih yang ditanam dalam hamparan semaian iman sejak kecil lagi, agar bila mereka besar kelak akan bercambah biak padanya asas pengetahuan agama sekaligus melebar luas pada sakhsiah ruhiah dalaman yang mantap.

Berikan mereka bimbingan dan panduan tepat tentang kehidupan berkeluarga agar anak-anak tahu dan faham tentang adab-adab pergaulan sesama manusia yang berlainan jantina. Mengawal dan mengurus perasaan cinta kepada orang lain yang bukan mahramnya serta batas-batas yang sesuai dengan ajaran agama. Mana mungkin sebuah kehidupan rumahtangga yang bercampur baur di antara ketaatan dan maksiat dapat melahirkan generasi yang hebat lagi cemerlang sebagai penyambung zuriat keturunan.

Nabi s.a.w pernah bersabda yang bermaksud: “Setiap anak yang dilahirkan adalah dalam keadaan fitrah iaitu suci bersih, kedua ibu bapalah yang akan mencorak (kehidupan) mereka sama ada menjadi Yahudi, Nasrani, atau Majusi” (Hadith Riwayat Muslim)

Padahal cinta yang tulus mulus hendaklah bermula pada Dzat Maha Kuasa yang mencipta perjalanan darah yang unik sehinggakan menghasilkn preksi perasaan cinta dan kasih sayang sebagai salah satu fitrah insani yang perlu dihayati dari hati jatuh ke hati.

Dia tidak pernah mencerca hina para hamba-Nya, walaupun di sana kemurkaan-Nya sangat jelas dan sensitif pada kemaksiatan yang dilakukan oleh sekalian hamba-Nya. Namun kasih sayang Allah Taala Maha segala-galanya, mengatasi kemurkaan-Nya tatkala seorang hamba sudi merangkap, berteleku atas sajadah di keheningan malam yang syahdu mengharapkan keampunan dengan mengakui kesalahan, melahirkan rasa penyesalan di atas kelalaian dalam memilih sebuah perjalanan yang diredhai-Nya.

Allah Taala berfirman, bermaksud; “Hai anak Adam, kamu tidak adil terhadap-Ku. Aku mengasihimu dengan segala kenikmatan tetapi kamu membenci-Ku dengan berbuat maksiat. Kebajikan kuturunkan kepadamu, namun segala kejahatan naik kepada-Ku. Selamanya malaikat yang mulia datang melapor tentang kamu tiap siang dan malam dengan amal-amalmu yang buruk. Tetapi hai anak Adam, jika kamu mendengar perilakumu dari orang lain dan kamu tidak tahu siapa yang disifatkan pasti kamu akan cepat membencinya” (Hadith Qudsi)

MAHAR CINTA

Saya merenung sejenak, selepas usai melaksanakan tuntutan agama di masjid itu, di petang indah sayut menunggu camar berterbangan mencari jalan pulang ke sarang. Jika mengharuskan saya jatuh cinta kepada material terutama perempuan halal dikahwini, maka pengalaman jatuh cinta itu boleh saya gambarkan secara fakta, dan boleh juga saya gambarkan secara fiksi.

Kalau secara fakta, maka saya tentu akan melaporkan berapa tekanan darah, berapa denyutan nadi per-minit, dan bagaimana komposisi hormon serta enzim yang ada di dalam tubuh saya bergerak sepersis tumbuhnya rasa kasih dan cinta itu, seperti catatan di kaki tempat tidur seorang pesakit di hospital, yang setiap pagi dibaca oleh oleh para doktor dengan raut wajah tanpa emosi.

Kalau secara fiksi, maka saya akan menggambarkan begini:

“Terimalah lamaran sang kekasih untuk beradu di kamar hati”

“Jemputlah abang di Lembah Nil yang setia”

“Akan aku utuskan dewa-dewa kasih ke hatimu”

Gambaran yang lebih berbentuk suatu ungkapan puitis untuk dihamburkan ke liang telinga terus menerjah ke hati yang dalam untuk mengimpuls perasaan suci ditafsirkan semulus tindakan yang terzahir di mata.

Kalau seseorang ingin mengetahui atau mengalami bagaimana rasanya jatuh cinta, manakah gambaran yang lebih relevan baginya? Saya merasakan, orang itu tentu akan memilih penggambaran secara fiksi diletakkan di hadapan, manakala fakta adalah penguat pada hati untuk terus teguh pada pendirian yang lahir dari fiksi.

Spiritual atau jatuh cinta kepada Tuhan Maha Agung adalah fakta yang lebih abstrak daripada jatuh cinta kepada seorang perempuan. Kerana itu, menurut hemat saya, agar orang lain bisa mengetahui dan merasakan pengalaman tersebut, maka perasaan itu akan lebih efektif bila digambarkan secara fiksi.

Memang benar, pengalaman itu bisa juga digambarkan secara fakta dalam bentuk teologi atau psikologi. Namun saya merasakan gambaran seperti itu tidak akan secara normal boleh melahirkan rasa cinta berputik dan menggetarkan hati-hati yang merasainya. Tapi tidak mustahil kerana sejarah telah membuktikan pada zaman para sahabat, bagaimana mereka merasakan cinta yang tumbuh mekar di hati hanyalah layak untuk Tuhan yang Esa sahaja.

Allah Taala berfirman;

Maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah mereka yang apabila disebut nama Allah bergetarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat-Nya bertambahlah Iman mereka (kerananya) dan kepada Tuhan jualah mereka bertawakal” al-Anfal (8:2)

“Membicarakan tentang CINTA ibarat menguras air di lautan dalam yang kaya dengan pelbagai khazanah alam. Tidak akan pernah habis dan kita akan sentiasa menemui berjuta macam benda. Dari sekecil-kecil ikan hingga ikan paus yang terbesar. Dari kerang sampai mutiara malah jika diizinkan Allah, kita mungkin menemui bangkai kapal dan bangkai manusia

Usia CINTA seumur dengan sejarah manusia itu sendiri. Jika di suatu tempat ada 1000 manusia, maka di situ ada 1000 kisah CINTA. Dan jika di muka bumi ini ada lebih lima bilion manusia, maka sejumlah itu pulalah kisah CINTA akan hadir”

Sungguh indah cinta itu, jika ditafsirkan dalam erti maksud yang sebenarnya.

JALAN SUNNAH

Ketahuilah teman, bahawa rumahtangga ini adalah sebahagian dari fasa-fasa perjuangan yang harus kita jayakan bagi mencapai matlamat suci kita. Islam sebagai rahmat bagi seluruh alam. Rumahtangga ini adalah obor bagi masyarakat Islam yang cemerlang.

Oleh kerana ia adalah sebahagian dari perjuangan di atas jalan dakwah, maka ianya juga tidak akan terlepas dari sunnah jalan dakwah ini. Bahawa sunnah jalan dakwah ini dulu, kini dan akan datang bukanlah jalan yang merehatkan. Ia bukan juga jalan yang dihampari oleh permaidani merah dan ditaburi oleh bunga-bunga yang indah. Ia adalah jalan yang penuh ujian dan kesulitan tetapi di hujungnya terdapat kemanisan. Maka tidak seharusnya kita merasa bersedih hati di kemudian hari atau merungut atas kesulitan dan ujian yang akan dihadapi walaupun berbeza kerjaya dan lapangan.

Oleh kerana ia adalah sebahagian dari perjuangan, maka kepentingan perjuanganlah yang akan mencorak rumahtangga ini baik saya mahupun bakal pendamping kelak. Kepentingan perjuangan ialah kepentingan Islam dan masyarakatnya, sudah tentu jua wadah perjuangan yang mendokongnya.

Jika kita fahami apa yang dinyatakan tadi, maka tentulah diri kita terasa terlalu kerdil untuk memikul tugas ini. Hanya dengan bantuan Allah Taala sahaja kita akan berjaya. Namun, sejauh mana Allah Taala akan membantu kita adalah terletak pada sejauh mana kita mampu menepati segala kehendak-Nya. Justeru itu, kemungkaran adalah sesuatu yang asing dan sangat sensitif bagi rumahtangga ini kerana ia adalah penghijab bagi kita dari bantuan Allah Taala dan akan lebih menyukarkan jalan ini.

Bagi seorang mukmin, kecintaannya hanyalah kepada satu, cinta kepada Allah Taala. Kalau ianya harus mencintai yang lain, maka ia adalah cinta kerana Allah Taala. Inilah ikatan yang akan mengikat hati kita, cinta kepada Allah dan bercinta kerana Allah Taala. Semoga dengan ini kita akan digolongkan di kalangan salah seorang daripada tujuh golongan yang mendapat perlindungan Allah Taala di padang mahsyar kelak, lelaki dan wanita yang saling mencintai kerana Allah Taala semata-mata.

Tanpa ikatan perkahwinan ini pun, hati kita pasti diikat dengan rasa ukhuwwah fillah, kesatuan fikrah dan matlamat dari satu wadah perjuangan (menegakkan agama Allah Taala) yang sama. Ikatan-ikatan ini sahaja sudah cukup untuk kita saling mengasihi antara satu sama lain. Begitu kukuh ikatan antara mereka yang mempunyai fikrah dan perjalanan hidup seumpama ini, dalam dambaan cinta-Nya.

“Adam a.s bangkit dari pembaringan, membaiki duduknya. Dia membuka matanya, memperhatikan dengan pandangan tajam. Dia sedar bahawa orang asing di depannya itu bukanlah bayangan selintas pandang, namun benar-benar suatu kenyataan dari wujud insani yang mempunyai bentuk fizikal seperti dirinya. Dia yakin ia tidak salah pandang. Dia tahu, itu manusia seperti dirinya, yang hanya berbeza kelaminnya saja. Dia serta merta dapat membuat kesimpulan bahawa makhluk di depannya adalah perempuan. Dia sedar bahawa itulah dia jenis yang dirindukannya. Hatinya gembira, bersyukur, bertahmid memuji Dzat Maha Pencipta”

CINTA dalam Islam ialah untuk mereka memahami Islam dan tuntutan syariat, serta sentiasa berada dalam tarbiah, di samping tahu akan kehendak tuntutan fitrah suci manusia itu. Bukan sahaja manis di bibir tetapi bersedia untuk mengambil si dia sebagai pemaisuri hati, untuk sama-sama melihat Islam menjadi kuat dan dihormati kawan mahupun lawan, dengan pelbagai cara terutama dalam meramaikan zuriat yang mampu mendokong perjuangan para syuhada' terdahulu.

Kenal dengan cara mendalam (walaupun tidak menyatakan secara terus terang) merupakan kasih sayang yang suci kerana bimbang diri tidak boleh menahan gelocak nafsu yang sentiasa bersedia untuk menyerang. Inilah taaruf atau konsep cinta yang ditaja oleh Islam yang penuh berhati-hati dan menjaga kemaslahatan semasa.

Para hukama' pernah bermadah; “Barang sesiapa yang bercinta (dengan menjaga batasan dalam Islam dan untuk mencari keredhaan Allah Taala semata-mata) dan bilamana mereka mati (semasa cinta masih bertaut), maka matinya itu dikira mati syahid” al-Hikam.

1 komentar:

Zawani on 5 Julai 2010 10:23 PG berkata...

Betul kata Ustaz. Nak mnceritakn perihal cinta xkan pernah habis. Cinta klu disalahertikan maka binsalah, seprti ungkapan 'Cinta itu Buta', membutakan hati3 dan pemikiran manusia sehingga sanggup melakukan sesuatu diluar batasan syariat.

Namun jika cinta di pasakkn dengan cinta Ilahi, maka bahagialah kita dunia dan akhirat.

Kdang3 manusia terleka. Dalam usaha mencari cinta Allah, mereka akan tergoda dengan keasyikan cinta manusia. Sehingga mereka lupa akan tanggungjwb mreka dalam menympaikn dakwah Islam..atau lebih dikenali sbg 'futur'.

Ada petua x untuk memperingati golongan tersebut?

Catat Ulasan

 

LAMAN WACANA MINDA

PENGUNJUNG SEMASA

Egypt Top Blogs

BANTUAN DANA SYAQAH

LALU LINTAS SEMASA

BUKU TERBARU

Dapatkan segera di BKAN masing-masing, dan DPM di seluruh Mesir...

Minda Dewasa Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal