PENGUMUMAN PENTING

JJom tambah saya sebagai rakan anda di akaun pemuka facebook baru saya, Rezza Khanafiah II. Segala pertanyaan masalah agama dan motivasi, perkongsian, rencah kehidupan sebagai pengganti laman blog ini. Banyak perkongsian di sana.

Terima Kasih (^_^)

Para Pengikut

Selasa, Ogos 24

Ibrah SAHUR Keberkatan Bangun SUBUHMEMERITKAN apabila keinginan sering kali menyusahkan hidup kita. Kita masih tercari-cari di mana salah dan silapnya hingga buta menyuluh jalan yang sudah diterangi di hadapan. Begitu juga, apabila manusia diberi kenikmatan sihat dan harta, ramai yang masih lagi buta dihamparan kemewahan dan cergas tapi alpa kepada siapakan dikembalikan rasa mewah dan cerdas tadi. Kalaulah manusia semua bersikap adil pada Tuhan, sudah pasti Tuhan juga akan lebih adil dalam memberi keberkatan pada sebuah keinginan tadi.

“Ustaz, memang susah saya nak bangun subuh.. saya sering berjaga malam hingga subuh semata-mata tidak mahu terlepas waktunya”

“Ustaz ada petua?”

Masalah bangun subuh atau apa sahaja yang memerlukan seseorang mujahadah (berusuha lebih daripada kebiasaan) ialah disiplin. Tiada siapa yang mengubah kita, dan cara kita melainkan kita sendiri. Sudah tentu disiplin tadi akan mengawal segala tindak-tanduk dan gera-geri kita menjadi seperti apa kita mahukan. Soal disiplin tidak datang dengan mudah, ianya perlu pada rangka dan matlamat ingin dicapai, maka barulah di sana ada usaha untuk menggerakkannya.

"Ianya bermula daripada niat kita terlebih dahulu. Kalau saudara menghadapi masalah bangun awal pagi, solat subuh.. maka saudara lebih mengetahui apakah kondisi sepatutnya saudara lakukan, mungkin saudara boleh mengurangi waktu bekerja melibatkan kudrat tubuh badan, belajar sahaja memerlukan kudrat dalaman yang lebih apatah lagi yang memerlukan kekuatan fizikal berlebihan, maka saudara telah memaksa diri membuat sesuatu di luar lingkungan normal kekuatan tubuh badan" ujar saya.

Selain itu, saudara boleh juga amalkan mengambil wudhu' terlebih dahulu sebelum hadirnya niat, doa dan sebagainya.

Semua ini perlu dilihat pada sudut positif, jangan cepat putus asa.

Malang sungguh mereka yang tidak ambil peluang berlatih fizikal dan mental di bulan Ramadhan. Puasa di siang hari adalah jihad paling berkesan, manakala sahur pula melatih kalian mudah bangun SUBUH. Makan awal malam sebelum tidur adalah sama seperti kalian makan SUPPER bukan SAHUR kerana tiada lagi keberkatan kecuali kemudharatan, disebabkan perut makin membuncit. Maka kalian bukan lagi SUPPER tapi SUFFER.

Nabi s.a.w bersabda: "Bersahurlah (makan dan minum), kerana pada sahur ada keberkatan" (Hadith Riwayat Muslim)

Bersahurlah walaupun dengan seteguk air dan sebiji tamar.

Kutiplah pengajaran (ibrah) sepanjang berada di bulan penuh berkat ini, bisa lagikah kita dipertemukannya di bulan Ramadhan akan datang?

Tanyalah Iman sejujurnya.

0 komentar:

Catat Ulasan

 

LAMAN WACANA MINDA

PENGUNJUNG SEMASA

Egypt Top Blogs

BANTUAN DANA SYAQAH

LALU LINTAS SEMASA

BUKU TERBARU

Dapatkan segera di BKAN masing-masing, dan DPM di seluruh Mesir...

Minda Dewasa Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal