PENGUMUMAN PENTING

JJom tambah saya sebagai rakan anda di akaun pemuka facebook baru saya, Rezza Khanafiah II. Segala pertanyaan masalah agama dan motivasi, perkongsian, rencah kehidupan sebagai pengganti laman blog ini. Banyak perkongsian di sana.

Terima Kasih (^_^)

Para Pengikut

Ahad, Julai 25

Pesanan Buat Hawa Menjelang Ramadhan


SESEORANG yang suka memilih masa di bahagian akhir membuat sesuatu kerja mungkin seorang tidak pentingkan KESEMPURNAAN dan terbawa dalam kebanyakan ritual IBADAT seperti SOLAT di hujung waktu, acuh ketika WUDHU', tidak kisah soal KEBERSIHAN, dan mungkin yang kurang MENEPATI MASA. Ketara, perempuan yang diberi masa 11 BULAN untuk melangsaikan HUTANG PUASA, namun lebih suka memilih DENDA kerana SIKAP SUKA TANGGUH tadi.

Saidatina Aesyah pernah berkata;

Bermaksud: "Kewajipan ke atasku untuk puasa (qadha) daripada puasa bulan Ramadhan, tidaklah aku menggantikannya hingga datang bulan Sya'ban" (Hadis Riwayat Muslim)

Di kesempatan masa yang masih tersisa di bulan Sya’ban ini, tunaikan kewajipan kalian sebagai muslim. Hutang kita dengan manusia mungkin sudah menggerunkan kita, apatah lagi hutang kita dengan Pencipta, sampai nyawa berpisah dengan tubuh pun wajib dibayar.

Lelaki juga tidak terkecuali, namun halangan masih tetap banyak di pihak wanita. Pesanan buat wanita sebelum menjelang Ramadhan baru.


2 komentar:

Tanpa Nama berkata...

Suatu peringatan yg penting buat kami...syukran.
Benar, sekurang2nya bila tiba bulan rejab dan syaaban, kaum hawa blh lah menambah pahala dgn puasa sunat pula bila puasa qadha sudah diganti terlebih dahulu..

::muslihah zaki:: on 28 Julai 2010 10:03 PTG berkata...

~satu peringatan dan muhasabah yang menggerunkan jiwa sebagai hamba Allah Ta'ala.~

Hakikatnya,setiap gerakgeri kita sebenarnya mempunyai kaitan dengan amalan ibadat kita disisi Allah.

Catat Ulasan

 

LAMAN WACANA MINDA

PENGUNJUNG SEMASA

Egypt Top Blogs

BANTUAN DANA SYAQAH

LALU LINTAS SEMASA

BUKU TERBARU

Dapatkan segera di BKAN masing-masing, dan DPM di seluruh Mesir...

Minda Dewasa Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal