PENGUMUMAN PENTING

JJom tambah saya sebagai rakan anda di akaun pemuka facebook baru saya, Rezza Khanafiah II. Segala pertanyaan masalah agama dan motivasi, perkongsian, rencah kehidupan sebagai pengganti laman blog ini. Banyak perkongsian di sana.

Terima Kasih (^_^)

Para Pengikut

Sabtu, Julai 10

Demi Agama-Nya Aku Rela

TIGA hari kebelakangan ini saya tidak dapat menumpukan sepenuhnya pada penulisan di laman blog puteraazhari disebabkan komitmen kepada beberapa perkara; antara mencipta lagu dan lirik, kelas talaqqi, persiapan rakaman video klip kuliah bersama saya dan promosi buku terbaru di kalangan para pelajar sekitar Kaherah. Dicelah-celah kesibukan tadi saya juga telah pun menyiapkan rangka, dan kerangka isi penting dan tema untuk buku ketiga saya, yang jangka diterbitkan hujung tahun ini. Dua perkara utama terpaksa saya dahului selepas kejayaan melahirkan buku kedua; Melakar Pelangi Cinta, mencipta lagu dan lirik serta menghadiri kelas talaqqi sebelum cuti sementara bersempena bulan Ramadhan akan datang.

Bulan lepas saya telah menerima permintaan untuk mencipta lagu dan lirik untuk sebuah kumpulan nasyid yang akan mewakili Negeri Kelantan ke Festival Nasyid antara mahasiswa-mahasiswa Mesir pada bulan Ogos nanti. Di saat saya menulis artikel ini, hanya tinggal lirik sahaja belum siap sepenuhnya. Mudah-mudahan tidak mengambil masa agak lama kerana saya perlu bersiap siaga pada bila-bila masa untuk rakaman video klip kuliah saya, di samping menunggu arahan daripada pihak penerbit.

Sudah empat tahun saya meninggalkan dunia seni. Hanya mengikuti perkembangan terkini sahaja hiburan tanah air terutama industri nasyid negara. Kalau dulu di Malaysia saya tidak ketinggalan untuk mendapatkan album terbaru artis nasyid baik berbentuk kaset, CD dan VCD kerana minat kepada irama dan seninya yang menusuk qalbu. Pernah juga masa di bangku sekolah saya mengetuai pasukan nasyid sekolah berentap di peringkat zon dan negeri. Kejayaan paling manis berjaya membawa pasukan sekolah ke peringkat akhir, ketika itu saya sebagai guru suara. Lagu dan lirik dicipta sendiri, saban hari setiap minggu kami berkumpul mengadakan latihan.

Ironi kini terasa kekok dan janggal apabila diminta mencipta lagu dan lirik di bumi asing.

Manakala konsep buku ketiga ini adalah kesinambungan buku pertama dan kedua iaitu mengekalkan genre motivasi dakwah, namun lebih terarah kepada ketuhanan. Judul belum ada lagi. Baru beberapa bab telah saya sempurnakan. Kesempatan cuti panjang ini, moga dapat menyelesaikan semaksimum mungkin penulisan di samping mengharap ilham idea-idea, solusi-solusi bernas dari Tuhan agar isi penyampaian lebih matang berbanding buku pertama dan kedua.

Rupa-rupanya, baru kini saya dapat rasakan kata-kata ulama’ direalitikan; makin banyak ilmu yang dipelajari makin jahil diri ini. Sebagai seorang da’ie tidak cukup hanya pandai cakap, tanpa tindakan seperti juga kita bercakap seorang diri tentang ini dan itu, tapi hampah kerana tiada siapa yang turut dan ikut perkongsian dilontarkan. Ianya disia-siakan sahaja.

Demi agama-Nya aku rela...


2 komentar:

أِبنو سلنجوري on 10 Julai 2010 2:46 PTG berkata...

Ustaz.. Harga buku ustaz di Malaysia berapa?? Dua-dua sekali..

mashitah on 15 Julai 2010 11:10 PTG berkata...

moga segalanya dimudahkan bagi ustaz..
apa pun, sy kagum sbb ust masih dpt luangkan masa utk update blog..

Catat Ulasan

 

LAMAN WACANA MINDA

PENGUNJUNG SEMASA

Egypt Top Blogs

BANTUAN DANA SYAQAH

LALU LINTAS SEMASA

BUKU TERBARU

Dapatkan segera di BKAN masing-masing, dan DPM di seluruh Mesir...

Minda Dewasa Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal