PENGUMUMAN PENTING

JJom tambah saya sebagai rakan anda di akaun pemuka facebook baru saya, Rezza Khanafiah II. Segala pertanyaan masalah agama dan motivasi, perkongsian, rencah kehidupan sebagai pengganti laman blog ini. Banyak perkongsian di sana.

Terima Kasih (^_^)

Para Pengikut

Khamis, Jun 7

MAHAR: Adat Versus Ibadat. Petua Mengurus Kewangan Selepas Kahwin

Allah Taala berfirman, bermaksud; ".... Allah mengkehendaki kamu berada di dalam kemudahan, dan Allah Taala tidak sesekali mengkehendaki kamu berada di dalam kesusahan..." al-Baqarah (2:185)

"Tak payahlah nak mengada sangat. Lupakan dia. Kau tu doktor, mana ada class dengan mamak dispatch tu. Kalau si mamak tu tak ada RM20k, tiada kereta, tiada rumah, kerja cukup-cukup makan. Jangan ada hati nak kahwin dengan kau" si anak perempuan tertunduk pasrah sambil tisu di tangan mengesap pipi, mendengar si ibu berleter.

"Kalau boleh mas kahwin RM22,222.22 tunai. Dapatkan hak eksklusif siaran langsung TV11. Buat di Hotel Hilton. Catering untuk 10k tetamu. Pelamin di raja. Pakaian pengantin 3 pasang. Ada sesi photography di Zoo Negara. Hantaran 7 dulang, RM1k setiap satu. Bla bla bla..." si ibu yang terlebih excited, manakala si anak yang nak kahwin tetiba membuat muka seposen.

Apabila acuan material terbentuk di dalam minda masyarakat, mahar hantaran menjadi tinggi sehingga membawa implikasi buruk kepada teruna dan dara. Ibu bapa memohon mahar dan hantaran yang tinggi seolah-olah menggali lubang durjana untuk anak gadis mereka dan diri sendiri.

Tiada lagi tuntutan pada sunnah Nabi s.a.w. Mudah dan memudahkan. Tiada lagi ciri agama diletakkan paling hadapan. Berduit, baik keturunan, dan rupa paras itu adalah satu pakej lengkap yang datang bersama agama.

"Dari Amir bin Rabi’ah bahawa seorang perempuan dari suku Fazarah telah berkahwin dengan mas kahwin sepasang sepatu. Lalu Rasulullah s.a.w. bertanya, “Kamu sanggup diri kamu dimiliki dengan mas kahwin sepasang sepatu ini? Jawab perempuan tersebut, “Ya,” (Direkodkan oleh Imam Ahmad, Ibnu Majah dan Tirmizi)

Terdapat beberapa tips yang boleh diketengahkan dan digunapakai kepada setiap pasangan yang berkira-kira untuk naik pelamin, namun berdepan situasi sukar seperti masalah kewangan;

1) Cadangkan kepada pihak keluarga si perempuan, dengan persetujuan semua agar hantaran berdulang-dulang tadi ditukar dalam bentuk simpanan emas, saham atau saham amanah. Tidak ketinggalan perlindungan lengkap takaful. Cara ini tidak akan membebankan bakal suami. Dan pasangan mempunyai satu jaminan masa depan.

2) Bersederhana dalam walimah atau kenduri. Paling kurang korbankan seekor anak kambing dan 7 ekor ayam. Cukup untuk 60-70 orang makan di kalangan ahli keluarga kedua-dua mempelai itu, termasuklah Tok Imam dan Bilal masjid.

3) Financial Freedom (bebas kewangan). Misi dan visi untuk mengelak kadar belanja seharian melebihi pendapatan bulanan suami isteri. Kena bijak mengatur kredit dan debit. Dahulukan yang utama daripada pertama seperti sewa rumah, bil elektrik, makan minum, lampin dan susu anak, dan sebagainya.

4) Jangan boros. Amalkan pelaburan jangka panjang kepada anak-anak. Menabung sekadar RM20-30 perbulan daripada gaji diperolehi, plus gaji pasangan RM40-60. Aset kepada anak-anak untuk masuk universiti. Contoh: RM60 (1 bulan) X 12 bulan = RM720 X 18 tahun (usia anak masuk universiti) = RM12,960. Belum masuk bonus dan sebagainya.

Paling penting setiap pasangan yang ingin berkahwin, jangan takut untuk meyakinkan keluarga masing-masing terutama si lelaki. Jejaka macho hendaklah berani bertemu keluarga pasangan. Jelaskan kepada mereka tentang keupayaan kalian untuk mengambil alih tugas menjaga anak perempuan mereka. Percayalah kepada kuasa komunikasi. Kemudian rancanglah pengurusan kewangan yang mantap.

Mulai saat itu, tiada lagi istilah rehat dalam kamus hidup anda.

Apa salahnya sesekali kita menyantuni dan bertadabbur dengan ayat Allah yang satu ini. Allah Taala berfirman, bermaksud;

".... Allah mengkehendaki kamu berada di dalam kemudahan, dan Allah Taala tidak sesekali mengkehendaki kamu berada di dalam kesusahan..." Al-Baqarah (2:185)

Baiknya TUHAN kita. Dia tidak membebani para hamba-Nya dengan sesuatu yang tidak terpikul olehnya. Allah Taala itu Maha Penyayang. Sepatutnya, kita sebagai hamba hendaklah lebih-lebih lagi bersifat dengan sifat Allah Taala ar-Rahman itu. Memudahkan urusan saudara seislam lain untuk mendirikan masjid. Kita pasti akan dimuliakan-Nya.

Anda bagaimana?Nota: Jangan lupa tambah saya sebagai rakan anda di Rezza Khanafiah II. Banyak lagi perkongsian di sana.

0 komentar:

Catat Ulasan

 

LAMAN WACANA MINDA

PENGUNJUNG SEMASA

Egypt Top Blogs
Topblogs @ iLuvislam

BANTUAN DANA SYAQAH

LALU LINTAS SEMASA

BUKU TERBARU

Dapatkan segera di BKAN masing-masing, dan DPM di seluruh Mesir...

Minda Dewasa Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal